top of page

Ένα Σύγχρονο Μοντέλο Διδασκαλίας της Έκθεσης

Έγινε ενημέρωση: 2 Απρ


a girl writing notes for an essay

Όταν ξεκινούμε να διδάξουμε έκθεση σε οποιαδήποτε τάξη, καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι η διδασκαλία της έκθεσης πρέπει να αποτελεί ένα ξεχωριστό μάθημα, στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη οργάνωση και βαρύτητα.


Η συγγραφή είναι κάτι το οποίο διδάσκεται.


Δεν είναι δυνατόν να απαιτούμε από τους μαθητές μας να γράψουν μεγάλα κείμενα, χωρίς εμείς να τους διδάξουμε το πως ή χωρίς έστω να μπορούν δουν πως γράφουν άλλοι άνθρωποι/παιδιά άλλα κείμενα.


Επομένως, η διδασκαλία της έκθεσης θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα, τα οποία μάλιστα, θα διδάσκουν τον τρόπο των συγγραφέων-των πραγματικών συγγραφέων.

Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε χρόνο για τη διδασκαλία της έκθεσης.


Πρέπει να φροντίσουμε να διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα κάθε εβδομάδα όσον αφορά τη διδασκαλία της έκθεσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν αφιερώσουμε περίπου 30 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα στη διδασκαλία της.


Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι να εστιάζουμε μόνο σε ένα είδος γραφής τη φορά (δηλαδή να διδάξουμε είτε αφήγηση, είτε πληροφοριακό κείμενο, είτε δοκίμιο γνώμης κλπ).


Αυτό επιτρέπει στους μαθητές να εμβαθύνουν πραγματικά σε κάθε είδος γραφής και να αποκτούν δεξιότητες που σχετίζονται με αυτό.


Έξι κάρτες σε τοίχο τάξης. Εικονίδια: αρκούδα, ρολόι, κάστρο. Λέξεις: "ήρωες", "χρόνος", "τόπος", "ιστορία", "πρόβλημα", "λύση".
Μαθαίνοντας αφήγηση με τη χρήση των βασικών στοιχείων μιας ιστορίας (καρτέλες του Προπ)

Δεν πρέπει να διδάσκουμε τη συγγραφή χρησιμοποιώντας έτοιμα θέματα εκθέσεων. Αντίθετα, να αφήνουμε τους μαθητές μπορούν να επιλέξουν/δημιουργήσουν το δικό τους θέμα, ανάλογα με το είδος γραφής που μελετούμε.

 


Πώς να διδάξουμε τη συγγραφή- ένα σύγχρονο μοντέλο διδασκαλίας της έκθεσης


Πλάνο διδασκαλίας με τίτλο "Διδασκαλία της Έκθεσης-Μοντέλο". Περιλαμβάνει ενότητες με χρόνους: παρουσίαση, εργασία, μοίρασμα.
Ένα σύγχρονο μοντέλο Διδασκαλίας της Έκθεσης
  1. Σύντομη Παρουσίαση της δεξιότητας: 10 λεπτά


Το κάθε μάθημα έκθεσης θα πρέπει να ξεκινά με μια σύντομη παρουσίαση από τον εκπαιδευτικό μιας νέας δεξιότητας (π.χ δημιουργία διαλόγων).


Αυτή είναι η στιγμή που διδάσκουμε στους μαθητές μια νέα δεξιότητα που θέλουμε να χρησιμοποιούν στη συγγραφή τους, που δε χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα.


Θα πρέπει να είναι σύντομη, στοχευμένη και περιεκτική. Αν ξοδέψουμε πολύ χρόνο μιλώντας, τότε οι μαθητές δε θα φτάσουν ποτέ στο γράψιμο!

 

Κατά τη διάρκεια της σύντομης παρουσίασης, θα πρέπει να μοιράζομαστε με τους μαθητές κείμενα πραγματικών συγγραφέων που λειτουργούν ως μέντορες.


Η μελέτη συγγραφέων είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουμε συγγραφείς.


Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα βιβλία ή αποσπάσματα ως αυθεντικά κείμενα.


Τα μοιράζουμε (προαιρετικά) στους μαθητές και αυτοί τα κρατούν αρχείο στο ντοσιέ που έχουν αγοράσει για το μάθημα της έκθεσης. Οι μαθητές μπορούν να τονίσουν και να υπογραμμίσουν ενδιαφέρουσες λέξεις, διαλόγους και άλλες δεξιότητες.

  

  1. Γραπτή Εργασία από τους Μαθητές: 25-35 λεπτά

Το μεγαλύτερο μέρος του μαθήματος της έκθεσης πρέπει φυσικά να αφιερώνεται στη συγγραφή κειμένου από τους μαθητές!


Σε αυτό τη φάση, ζητούμε από τους μαθητές να εφαρμόσουν τη δεξιότητα που τους μάθαμε το πρώτο δεκάλεπτο. Στη συνέχεια της αρχικής παρουσίασης που κάναμε, δίνουμε στους μαθητές τις οδηγίες για να δουλέψουν πάνω στη δεξιότητα που διδάξαμε, τροποποιώντας κατάλληλα το δικό τους κείμενο (το κείμενο αυτό των παιδιών το έχουμε ξεκινήσει, κάνοντας πρώτα μια προφορική συζήτηση και τον βασικό κορμό του κειμένου γραπτά).


Για παράδειγμα, εάν η παρουσίασή μας αφορά τη χρήση συνδετικών λέξεων μετάβασης, οι μαθητές μας θα ανατρέξουν στο κείμενό τους και θα προσθέσουν λέξεις μετάβασης.


Πολύχρωμες κάρτες με ελληνικές λέξεις κρέμονται σε τάξη. Λέξεις περιλαμβάνουν "Στην αρχή", "Μετά", "Ύστερα", "Στο τέλος".
Η ανάρτηση στον τοίχο της τάξης των συνδετικών λέξεων βοηθά πολύ στην αυτόνομη συγγραφή κειμένων.

Δίνοντας στους μαθητές μια πολύ συγκεκριμένη άσκηση και αυθεντικά κείμενα για αναφορά, τούς βοηθά να δουλέψουν συστηματικά πάνω στη δεξιότητα για πολλή ώρα (Αν κάποιος μαθητής μας ολοκληρώσει γρήγορα την άσκηση, μπορεί να την επαναλάβει σε επιπλέον κείμενα).


Έτσι, όλοι οι μαθητές βρίσκονται πάντα στο ίδιο σημείο στη διαδικασία της γραφής. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, περνούμε διακριτικά δίπλα από τους μαθητές, παρατηρούμε και κρατούμε σημειώσεις για το που υστερούν περισσότερο.

  

  1. Μοίρασμα στην τάξη: 5 λεπτά


Είναι σημαντικό για τους συγγραφείς να έχουν ευκαιρίες να μοιράζονται τα γραπτά τους. Στην ουσία αυτός είναι ο βασικός λόγος που γράφουν οι συγγραφείς!


Η ανάγνωση της ιστορίας δε χρειάζεται πάντα να γίνεται μπροστά σε όλη την τάξη. Τις περισσότερες φορές μπορούμε να βάλουμε τους μαθητές να μοιραστούν με το διπλανό τους τις αλλαγές που έκαναν στο κείμενό τους, γιατί η ανάγνωση ολόκληρης της ιστορίας απαιτεί πολύ χρόνο.


 a boy reading his essay in front of the classroom
Μαθητής που δημοσιεύει στην τάξη το κείμενό του

Πως να ξεκινήσουμε αυτό το καινούριο μοντέλο διδασκαλίας;


Απαραίτητο πριν ξεκινήσουμε αυτό το σύγχρονο μοντέλο διδασκαλίας της έκθεσης είναι να εξηγήσουμε στα παιδιά καθένα από τα τρία μέρη που αναλύσαμε παραπάνω: Σύντομη παρουσίαση, γραπτή εργασία από τους μαθητές και διαμοιρασμός στην τάξη.


Μιλάμε για το τι θα κάνουν οι μαθητές σε καθεμία από αυτές τις φάσεις και τι κάνουμε εμείς. Μαζί, σημειώνουμε το πως θα είναι αυτό το μάθημα. Δείτε, για παράδειγμα, τις σημειώσεις που κρατήσαμε με τους μαθητές όταν τους πρωτοεξήγησα τι θα κάνουμε στο μάθημα της έκθεσης:


Πίνακας με τίτλους: Σύντομη Παρουσίαση, Γραπτή Εργασία, Μοίρασμα στην Τάξη. Περιλαμβάνονται οδηγίες και συμπεριφορές παιδιών στην τάξη.

Κάνοντας ένα τέτοιου είδους συμβόλαιο με τους μαθητές, είναι πιο πιθανό για αυτούς να τηρήσουν τις συμφωνίες και να συμπεριφέρονται όπως προσδωκούμε.


Εάν σας άρεσαν οι ιδέες μπορείτε ακόμη να διαβάσετε: 7 Συμβουλές για τη διδασκαλία της έκθεσης.


bottom of page