Ιστορίες
- Αυτενέργεια
- 23 Νοε 2024
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 27 Νοε 2024
Συζητούμε για την εικόνα της ενότητας και ζητούμε από τα παιδιά να την παρατηρήσουν και να κάνουν υποθέσεις. Ποιος; Τι κάνουν; Γιατί; Τι να συζητούν άραγε; Γιατί δείχνουν προβληματισμένοι;
Διαβάζουμε το κείμενο μεγαλόφωνα και ρωτάμε: Ποιοι είναι οι ήρωες που μιλούν; Τι λένε; Πού βρίσκονται; Τι κάνουν;
Διαβάζουμε το κείμενο όλοι μαζί δείχνοντας παράλληλα στο διαδραστικό. Επισημαίνουμε ποιος είναι ο τίτλος του κειμένου. Χρωματίζουν τα Ι,ι στον τίτλο.
Ζητούμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν όλα τα Ιι του κειμένου με ένα χρώμα και τα σημεία στίξης με άλλο χρώμα. Αναφέρονται οι λέξεις που έχουν Ιι και τα σημεία στίξης που εντόπισαν. Εξηγούμε τη χρήση του καθενός.
Γράφουμε στο τέλος του κειμένου το είδος του (διάλογος). Συζητούμε ποια κείμενα ονομάζουμε διαλόγους. Επίσης, κάνουμε καταμέτρηση των προτάσεων του κειμένου. Απαριθμούμε στο πλάι και συζητούμε πόσες προτάσεις έχουμε.
Κυκλώνουμε τις λεξούλες ιπποπόταμος, ιππότες και συζητούμε τι κοινό έχουν. Στη συνέχεια, μιλούμε για οικογένειες λέξεων, τι σημαίνουν και προσπαθούμε να φτιάξουμε την οικογένεια λέξεων για το "ίππος". Στο τέλος, γράφουμε και μια πρόταση, χρησιμοποιώντας μια από τις λέξεις.
Κυκλώνουμε τα ουδέτερα ουσιαστικά της εικόνας που τελειώνουν σε -ι (το χαλί, το μαλλί, το γατί, το σαλόνι) και γράφουμε τις λεξούλες πάνω στην εικόνα. Ταυτόχρονα κυκλώνουμε τα άρθρα το και την κατάληξη -ι.
Επισημαίνουμε τον κανόνα "Τα ουδέτερα ουσιαστικά που τελειώνουν σε "ι" γράφονται πάντα με -ι".
Καλό είναι να αναρτήσουμε στην τάξη τον κανόνα αυτό αλλά και γενικότερες πληροφορίες για τα 3 γένη. Το αρχείο που βλέπετε πιο κάτω μπορείτε να το βρείτε εδώ στο μήνα Νοέμβριο με τον τίτλο "η κυρία Γραμματική".

2η ημέρα
Δημιουργική εργασία για τον ιπποπόταμο. Τι ζώο είναι, που ζει, τι τρώει κλπ. Κάθε μαθητής συμπληρώνει με δικές του πληροφορίες στα συνεφάκια του σχεδιαγράμματος από τις γνώσεις του αλλά και από ότι μαθαίνουμε εκείνη την ώρα από το διαδίκτυο.

Στη συνέχεια, συζητούμε με τους μαθητές τις προτάσεις που βγαίνουν από το σχεδιάγραμμα-πολύ σημαντική διαδικασία. Ακολουθεί η δημιουργία κειμένου από κάθε μαθητή ξεχωριστά. Επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μια μια που πρέπει να γράψουμε. Επιβλέπουμε και βοηθούμε όπου είναι απαραίτητο. Κάθε κείμενο βγαίνει σίγουρα διαφορετικό και σε περιεχόμενο, αλλά και σε έκταση. Στο τέλος οι μαθητές παρουσιάζουν ένας ένας τις εργασίες τους στην ολομέλεια της τάξης. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν, διαβάζοντας το κείμενό τους, να βλέπουν που κάνουν λάθη, αλλά και να εκτίθενται στους συμμαθητές τους με σκοπό την παρουσίαση μιας εργασίας. (θα ανεβάσω φωτογραφία της εργασίας).
