Μύτη σαν σαλάμι
- Αυτενέργεια
- 9 Δεκ 2024
- διαβάστηκε 1 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 11 Δεκ 2024
Συζητούμε για την εικόνα της ενότητας και ζητούμε από τα παιδιά να την παρατηρήσουν και να κάνουν υποθέσεις. Ποιος; Τι κάνουν; Γιατί; Τι να συζητούν άραγε; Διαβάζουμε το κείμενο μεγαλόφωνα.
Διαβάζουμε το κείμενο όλοι μαζί δείχνοντας παράλληλα στο διαδραστικό. Επισημαίνουμε ποιος είναι ο τίτλος του κειμένου. Χρωματίζουν τα Μ,μ στον τίτλο.
Ζητούμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν όλα τα Μμ του κειμένου με ένα χρώμα.
Αναφέρονται οι λέξεις που έχουν Μμ.
Γράφουμε στο τέλος του κειμένου το είδος του (διάλογος). Συζητούμε ποια κείμενα ονομάζουμε διαλόγους. Μπορούμε να κάνουμε καταμέτρηση των προτάσεων του κειμένου. Απαριθμούμε στο πλάι και συζητούμε πόσες προτάσεις έχουμε.
Συμπληρώνουμε στο τέλος του κειμένου τα λόγια του Καραγκιόζη "Συγγνώμη Μορφονιέ" και τονίζουμε στα παιδιά ότι δεν είναι σωστό κι ευγενικό να κοροιδεύουμε κάποιον για τη μύτη του.
Κυκλώνουμε τη φράση "Σαν σαλάμι" και εξηγούμε στα παιδιά ότι αυτό ονομάζεται παρομοίωση. Στη συνέχεια δίνουμε στα παιδιά χαρτάκια με επίθετα. Κάθε παιδί ανοίγει το χαρτάκι, διαβάζει το επίθετο και προσπαθεί να κάνει μια παρομοίωση. Στη συνέχεια, όλοι μαζί (ο καθένας στο τετράδιό του) γράφουμε την παρομοίωση που ακούσαμε.
'Εγραφα κι εγώ με τα παιδιά σε χαρτόνι. Κι ύστερα το αναρτήσαμε στην τάξη:
2η ημέρα
Φτιάχνουμε διαλόγους αυτοσχέδιους με τα παιδιά (στο σχολείο έχουμε φιγούρες Καραγκιόζη) και συμφωνούμε να παίξουμε μια μικρή παράσταση στους μαθητές της Β' Δημοτικού.
Μελετούμε κι άλλου είδους αφίσες (από παιδικές παραστάσεις) και τα δομικά στοιχεία τους.

Η εργασία που κάναμε στην προηγούμενη ενότητα:
