Πρώτες Ημέρες Μετά τις Διακοπές των Χριστουγέννων
- Αυτενέργεια
- 8 Ιαν
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 9 Ιαν
Τις πρώτες ημέρες μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, προσωπικά, μου αρέσει να γίνεται μια μεγάλη επανάληψη στα διδαχθέντα τόσο στη Γλώσσα όσο και στα Μαθηματικά. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός, καλύπτουμε το μεγάλο διάστημα των εορτών που πέρασε και τα παιδιά μπορεί να έχουν ξεχάσει κάποια πράγματα και, αφετέρου, εδραιώνουμε καλύτερα τις γνώσεις αυτές, ώστε να πάμε δυναμικά παρακάτω.
Σε αυτό το άρθρο, θέλω να μοιραστώ μαζί σας ό,τι κάναμε με τα παιδιά της Α' τις πρώτες 2 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.
1. Συζήτηση
Η πρώτη ημέρα δε μπορεί να ξεκινήσει αλλιώς, παρά με συζήτηση (περίπου μισή ώρα) για το πως περάσαμε ο καθένας στις διακοπές του, που πήγε, τι έκανε, τι δώρο πήρε από τον Αη-Βασίλη, εάν έκανε τσεκ σε κάποια από το εορταστικό καθηκοντολόγιο, εάν καθάρισε το δωμάτιό του κ.α. Καθίσαμε σε κύκλο και η συζήτηση ήταν μια καλή αφορμή για να υπενθυμίσουμε στα παιδιά ότι πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες την ώρα που συζητάμε.
2.Ανάγνωση ιστοριών
Στη συνέχεια, τους ρώτησα πως θα ένιωθαν εάν κάθε ημέρα ήταν και πάλι Χριστούγεννα και όλοι δήλωσαν ότι δε θα είχαν κανένα πρόβλημα με αυτό. Έτσι, λοιπόν, δόθηκε η αφορμή να διαβάσουμε την ιστορία "Κάθε ημέρα Χριστούγεννα" από το βιβλίο του Αντρέας Κένινγκ και Γίντερ Γιάκομπς.
Η ιστορία έγινε αφορμή να συζητήσουμε και για το μήνα Ιανουάριο, τι σημαίνει η λέξη Πρωτοχρονιά, πόσες ημέρες έχουν μείνει μέχρι το τέλος του μήνα και να δείξω εποπτικό υλικό που είχα αναρτήσει στην τάξη σχετικό με τους μήνες.
Στη συνέχεια, ήθελα να διαβάσουμε ακόμη μια ιστορία που θα μας ενέπνεε για δημιουργική γραφή. Σειρά είχε η ιστορία "Ο Στόχος του Σκίουρου για τη Νέα Χρονιά" του Pat Miller. Και τα δύο αυτά παραμύθια μπορείτε να τα βρείτε σε μορφή pdf εδώ. Στην αρχή, εξηγήσαμε τη λέξη "στόχος" γιατί ήταν άγνωστη στα παιδιά.
Αφού, διαβάσαμε και την παραπάνω τα παιδιά ήταν αρκετά κουρασμένα κι έτσι αποφάσισα να κάνουμε ένα σύντομο χορευτικό διάλειμμα, που θα τους ξεκουράσει και θα τους ανεβάσει λίγο τη διάθεση, ώστε να συνεχίσουμε. Τελευταία, ανακάλυψα τον Danny Go, που προσφέρει πάρα πολλέ χορευτικά βίνεο για παιδιά:
3.Δημιουργική Εργασία "Ο Στόχος μου για τη νέα χρονιά"
Μετά από αυτό το χορευτικό διάλειμμα, μοίρασα στα παιδιά ένα πολύ όμορφο αρχείο που μοιράστηκε η Ella's class και τους προέτρεψα να σκεφτούν κι αυτοί το δικό τους στόχο για τη νέα χρονιά. Έπειτα, συγγράψαμε με τα παιδιά τη φράση "Ο στόχος μου για τη νέα χρονιά είναι...". Η συζήτηση δηλαδή έμοιαζε ως εξής: "Στόχος", πως θα γράψω τη λέξη "στόχος"; "Είναι δισύλλαβη. Τι έχει στην αρχή; "Στ" άρα σ+τ και μετά το ο γιατί λέω "στο". Στη συνέχεια, άφησα τον καθένα μόνο του να συμπληρώσει τη φράση και εγώ περιφερόμουν και βοηθούσα όπου ήταν απαραίτητο.

4.Διαγνωστικές Ασκήσεις Μαθηματικών και Γλώσσας
Τη λίγη ώρα που μας απέμεινε την πρώτη ημέρα, είχα φροντίσει να έχω κάποιες επαναλητπικές ασκήσεις γλώσσας και μαθηματικών, τις οποίες ξεκινήσαμε στην τάξη αλλά τα παιδιά ολοκλήρωσαν στο σπίτι. Στόχος ήταν η διάγνωση σχετικά με το που βρίσκονται τα παιδιά και εάν έχουν κατακτήσει τις βασικές πράξεις μέσα στη δεκάδα και γλωσσικές δεξιότητες της 3ης ενότητας του βιβλίου. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησα φυλλάδια της κας Ελένης Μποζατζίδου για τη Γλώσσα.
Στα μαθηματικά χρησιμοποίησα το παρακάτω φύλλο εργασίας:

5.Επανάληψη μέσα από Παρουσίαση
Έχω δημιουργήσει μια μεγάλη παρουσίαση που θα χρησιμοποίησα για να κάνω μια γερή επανάληψη στα διδαχθέντα. Η σειρά των διαφανειών οδηγεί τα παιδιά σταδιακά από πιο εύκολες σε πιο δύσκολες ασκήσεις και απευθύνονται σε όλη την τάξη. Αρχικά, θυμηθήκαμε με τα παιδιά τα γράμματα της αλφαβήτας και τον ήχο του καθενός (το ίδιο και για κάποιους διφθόγγους που είχα διδάξει μπ,ντ,τσ,στ). Στη συνέχεια, διαβάσαμε βασικές λέξει-κλειδιά μέχρι την ενότητα 3 του σχολικού βιβλίου. Επίσης, τα παιδιά έγραφαν στα πινακάκια τους λέξεις από εικόνες που τους έδειχνα σχετικά με τις γιορτές. Τέλος, θυμηθήκαμε βασικούς κανόνες γραμματικής και κάναμε παραδείγματα.
Σου συστήνω να το δεις το αρχείο!
6.Παιχνίδια Επανάληψης
Η ημέρα συνεχίστηκε με παιχνίδι μαθηματικών για επανάληψη. Συγκεκριμένα, με bingo πρόσθεσης. Οι μαθτηές γράφουν μια πράξη πρόσθεσης σε κάθε κουτάκι. Εσείς λέτε ένα αποτέλεσμα πρόσθεσης και το γράφετε στον πίνακα. Οι μαθητές βρίσκουν ποιες πράξεις από αυτές που έχουν γράψει αντιστοιχούν με το αποτέλεσμα που έχετε δώσει και ζωγαφίζουν τα αντίστοιχα κουτάκια. Ο πρώτος που θα ζωγραφίσει πέντε κουτιά στη σειρά είναι ο νικητής!
Το παίξαμε αυτό για αθροίσματα μέχρι τη δεκάδα και τα διπλά αθροίσματα μέχρι το 20 (δηλ. 6+6, 7+7 κλπ.). Το παιχνίδι αυτό είναι εξαιρετικό γιατί αυξάνει την κρίση στη μαθηματική σκέψη. Επίσης, τα παιδιά το λατρεύουν.

Ένα άλλο εξαιρετικό παιχνίδι που παίξαμε ήταν το "4 στη σειρά". Οι μαθητές ανά δυάδες ρίχνουν 2 ζάρια. Πρόσθετουν τους αριθμούς. Ύστερα ψάχνουν το κουτάκι με τον αριθμό που βρίσκουν και το ζωγραφίζουν. Ο πρώτος που θα ζωγραφίσει 4 κουτάκια στη σειρά κερδίζει!
Η ημέρα τελείωσε με την ενασχόλησή μας με τα σχολικά βιβλία των μαθηματικών, γιατί ήθελα να δούμε που βρισκόμαστε και να ολοκληρώσουμε σιγά σιγά το Α' τεύχος.